nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Bild: Forward Thinking Architecture

Flytande jordbruk framtidens lösning?

Med en ökande befolkning och diskussioner om odlingar och markareal kan flytande jordbruk vara lösningen. Det menar den spanska arkitektbyrån Forward Thinking Architecture som tagit fram en innovativ modell.

 • Annons 1

Detta bildspel kräver JavaScript.

Enligt arkitektbyrån fungerar lösningen globalt men skulle passa extra bra i megstäder med stor population och vattentillgång, exempelvis New York, Chicago, Singapore, Mumbai, Sao Paolo och Bangkok. Resultatet är lokalt producerad mat, utan att ta markareal i besittning. Solar Floating Farms kallar byrån idén som går ut på att odla grönsaker, frukt och örter med hjälp av solenergi och så kallad hydrokultur samt har en fiskodling i botten. Pontonerna är i modulform och därför ska jordbruket gå att skala upp och ned. Enligt arkitektbyrån kan det flytande jordbruket producera över 8 000 ton grönsaker och 1 700 ton fisk om året utan att göra skada på ekosystemet.

Etiketter:,

Kommentarer

2 reaktioner till “Flytande jordbruk framtidens lösning?”

 1. Ann-Britt skriver:

  Varför inte lära ut hur man groddar fröer, bönor och säd. Oerhört näringstätt livsmedel som ger 10-dubbla mängden. Kräver ingen jord alls, närproducerat.
  Men förstås – det är ju inga pengar i det eftersom var och en gör sin egen mat.

 2. Jonas Ericson skriver:

  Suck!

  Varför tror folk att vi har brist på mark? Var kommer denna vanföreställning ifrån?

  Faktum är att vi redan idag producerar mat nog för 14 miljarder människor (FAO) och jordens befolkning förväntas peaka vid 11 miljarder.

  Faktum är att vi lägger ned jordbruksmark som aldrig förr. Både i Sverige i EU och globalt. Detta trots att vi flyttat in djuren från naturbetesmarkerna och numera betar på åkermark istället för på naturliga gräsmarker och detta trots att vi använder 40 % av åkergrödorna till att föda upp kyckling och gris så har vi överskott på både mark och mat. vi har dessutom potential att öka produktionen på befintlig åkermark med ca 40 %. Det finns därutöver stora arealer som skulle kunna odlas upp utan alltför stor inverkan på biologisk mångfald eller andra värden.

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

 • Annonskod Huvudspalten 4