nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Flytande hotellöar byggs vid Maldiverna

Maldiverna hotas av stigande havsnivåer. Nu planerar nederländska Dutch Docklands att bygga flytande hotellöar kring nationen.

  • Annons 1

Den flytande ön Greenstar ser ut som en gigantisk sjöstjärna. Företaget Dutch Docklands, som skrivit kontrakt med Maldivernas regering, står bakom en rad jätteprojekt i vatten. På sjöstjärnan ska det byggas ett stort konferenshotell, där man bland annat ska kunna hålla klimatkonferenser. Besökare kommer kunna ta båten till en närliggande restaurangö.

Därtill finns planer på privata öar med exklusiva villor och stränder. Även flytande golfbanor planeras. Enligt företaget kommer de artificiella öarna att smälta in i kringliggande natur och ta hänsyn till ekosystem. Ordet ”sustainaquality” används på sajten, och så här definierar företaget begreppet: ”sökandet efter nya sätt att öka hållbarheten genom att använda vatten.”

– Vi sade till Maldivernas president att vi kan förvandla er från klimatflyktingar till klimatinnovatörer, sade Dutch Docklands vd Paul van de Camp till CNN i fjol.

Oro för föroreningar

I samma intervju får projektet dock kritik av marinforskaren Mark Spalding på The Nature Conservancy för att det bland annat finns risk för föroreningar, då golfbanor använder kemikalier. Han oroar sig även för hur avsaltningen av vattnet för att bevattna banorna ska gå till.

– Jag hoppas att Maldivernas regering har varit klok nog att inte bara falla för retoriken, säger han.

Företagets representanter säger att byggprojekten inte kommer att förläggas till Maldiverna, utan i Mellanöstern eller Indien, detta för att den hotade önationen inte ska belastas.

Golbanorna beräknas vara färdiga nästa år medan lansering av projektet som helhet förväntas ske 2015.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Branschjättar samlade för att uppnå klimatmålen

Idag överlämnade nio svenska branscher sina färdplaner för ett fossilfritt Sverige till regeringen på Rosenbad. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg och klimatminister och vice statsminister Isabella Lövin tog emot planerna för hur klimatmålen ska uppnås till år 2045.

Ny forskning: Värmeböljor i hela Europa väntas öka

Extremt kalla vintrar, värmeböljor och torka på sommaren blev konsekvenserna för 12 000 år sedan då Golfströmmen försvagades markant. I princip skulle en liknande situation kunna inträffa i dag, enligt en ny studie som publicerats i Nature Communication.

  • Annonskod Huvudspalten 4