nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Flyget in i utsläppshandeln

Regeringen har lämnat över förslaget Flyget och utsläppshandeln till lagrådet. Avsikten är att inkludera flyget i handel med utsläppsrätter från och med 2012.

  • Annons 1

– Att ta in flyget i utsläppshandeln är ett viktigt steg mot att låta förorenaren betala. Det pressar på för att utveckla ny teknik och de bränslen som krävs för att i framtiden flyga på klimatet och miljöns villkor, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Förslaget innebär att den luftfart som ska omfattas av handelssystemet är flyg som avgår från eller ankommer till en flygplats inom EU territorium. Flygbolagen ska övervaka utsläppen av koldioxid för de flygningar som omfattas av systemet och de ska också kunna redovisa utsläppsrätter som täcker de faktiska utsläppen. Omfattande flygbolag ska också ha en plan för vilka åtgärder som vidtas för att övervaka och rapportera utsläppen. Övervakningen av utsläppen ska börja 2010.

Ökade flygpriser

Utsläppsrätter kommer att tilldelas både gratis efter ansökan om tilldelning, samt genom auktionering. Enligt Europeiska kommissionens beräkningar kommer biljettpriserna att öka inom intervallet 51 kronor till 439 kronor.

Vissa flygbolag med begränsad verksamhet inom EU och sportflygningar omfattas inte av förslaget.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4