nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Flyget blir stor del av utsläppshandeln

När flyget tas med i EU:s utsläppshandel nästa år blir det den näst största industrin i systemet.

  • Annons 1

2012 är det dags. Då blir flyget en del av EU:s handelssystem för utsläppsrätter. Nyligen gick EU-kommissionen ut med utsläppstaket för sektorn. Första året får flyget släppa ut 213 miljoner ton koldioxid och året därpå sjunker utsläppskvoten till 206,5 miljoner ton, enligt Environmental Leader. Taket är det näst största efter kraftsektorn.

Förändringen oroar industrin men klimatkommissionär Connie Hedegaard menar att åtgärder krävs i en sektor som växer så snabbt. Lufthansa uppskattar förlusten till motsvarande tre miljarder svenska kronor per år.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Analys: Utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil – en komplicerad fråga

I november 2018 gav mark- och miljödomstolen Preem tillstånd att utöka sin verksamhet i Lysekil, vilket har väckt starka reaktioner. Tillståndet innebär möjlighet att genomföra det så kallade ROCC-projektet, som skulle leda till en markant ökning av raffinaderiets koldioxidutsläpp.