nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Flera nya verktyg för kommunernas miljöarbete

En handbok om vattenskyddsområde, en uppdaterad vägledning om miljörapporter och en kunskapsbank för miljökontor. Flera nyttiga verktyg för kommuner och andra tillsynsmyndigheter har släppts. Vissa kan även företag ha nytta av.

  • Annons 1

Naturvårdsverket kommer inom kort att publicera sin reviderade version av Handbok om vattenskyddsområde på sin sajt. Den ersätter den gamla handboken och ska liksom tidigare ge vägledning till länsstyrelser och kommuner i deras arbete med att fastställa vattenskyddsområden för yt- och grundvattentäkter med stöd av sjunde kapitlet i miljöbalken.

Därtill har Naturvårdsverket uppdaterat sin vägledning om miljörapport, som både tillsynsmyndigheter och rapporteringspliktiga verksamheter kan ha nytta av.

Vid årsskiftet sjösattes dessutom webbtjänsten Kunskapsbanken som riktar sig till miljökontoren främst i små och medelstora kommuner. Tjänsten bygger på Lasse Linds bok Vägvisare och lathund för miljö- och hälsoskydd men kommer nu att kunna uppdateras kontinuerligt. Verktyget innehåller bland annat faktaunderlag och lagstiftning för samtliga arbetsområden som kommunala miljökontor arbetar med, rättsfall samt checklistor, rutiner och informationsmaterial.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny metod kan revolutionera textilåtervinning

Svenska forskare kan vara på väg att förändra tekniken för återvinning av bomull. I september står textilmassaföretaget re:newcells pilotanläggning redo för att återvinna 100 procent av förbrukade bomullsplagg. Läs mer här.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Om att hushålla med begränsade resurser

krönika

”Jättebra ansats, men helt fel!”
Professor Bergström reagerade på vårt Almedalsevent om realekonomisk redovisning. Att försöka sätta pris på de obetalda kostnader som Polarbröd orsakar hade mycket riktigt stött på problem, skriver Anna Borgeryd, chefsstrateg för Polarbrödsgruppen.