nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Flera nya biobränslestandarder

Sis lanserar flera nya europeiska standarder för biobränslen. Och snart kommer också globala standarder. Tanken är att de 30-talet standarder som nu finns på området ska underlätta handeln i länderna.

  • Annons 1

Sis leder arbetet med att skapa internationella Iso-standarder. Men redan idag finns ett 30-tal europeiska standarder.

– Målet är att de nya standarderna ska bidra till att utvecklingen går ännu snabbare så att vi kan minska de totala koldioxidutsläppen. Standarderna ska ge en enklare, billigare och säkrare hantering av fasta biobränslen, säger Lars Sjöberg, projektledare på Swedish Standards Institute som leder det internationella arbetet med standarderna.

De totalt 30-talet standarder som finns i dagsläget rör allt från bestämning av fukthalt vid torkning av fasta biobränslen i ugn till kvalitetsledningssystem för avfallsbränslen, så kallade fasta återvunna bränslen.

Innehållet är dock inte helt nytt. Detta beror på att standarderna har tidigare varit tekniska specifikationer, påpekar Lars Sjöberg.

Han tror att globala standarder kommer inom ett till två år. Standarderna hittas på Sis hemsida.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.