nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Delrapporten visar bland annat att det finns höga målsättningar, men att en del av målen inte kommer uppnås med nuvarande takt.

Fler småföretagare arbetar för miljön

Små och medelstora företagares miljömedvetenhet är uppe på rekordnivåer. 52 procent tar hänsyn till miljön i samband med inköp till företaget. Det visar en undersökning från Vismas Affärsbarometer.

  • Annons 1

En nedåtgående trend är därmed bruten, och resultatet tangerar rekordsiffran från våren 2016. Det visar undersökningen bland 1 038 små och medelstora företag.

– Småföretagen utgör majoriteten av Sveriges näringsliv. Deras sammanlagda beslut kan göra stor skillnad för vår gemensamma miljö. Därför är det väldigt positivt att miljömedvetenheten har vänt uppåt igen, säger Henrik Salwén, vd för Visma Advantage.

Miljöpåverkan längst ned i rangordningen

Trots den stigande medvetenheten värderar Sveriges småföretagare fortfarande annat högre än miljön.

Endast sex procent rankar miljöpåverkan som det viktigaste kriteriet vid inköp, 44 procent anser istället att den är minst viktig i sammanhanget. Dock skulle lägre priser på miljöprodukter få fyra av tio småföretagare att välja mer miljövänligt.

– Priset är en helt avgörande faktor för att fler företagare ska ta ett ordentligt miljöansvar. Så har det sett ut i flera år och är inget som kommer förändras i första taget. Trots att prisskillnaderna mellan miljöprodukter och övrigt sortiment har krympt i de flesta branscher så består uppfattningen att miljöanpassade inköp kostar för mycket. Miljövänliga produkter som uppfattas som prisvärda har med andra ord stora möjligheter att ta för sig på marknaden, säger Henrik Salwén.

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.