nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Fler kommuner energikartlägger

Åtta av tio kommuner energikartlägger sin förbrukning. Det är en ganska stor ökning jämfört med i fjol. Och arbetet mynnar oftare ut i konkreta åtgärder, visar ny undersökning.

  • Annons 1

När Schneider Electrics undersökte läget i fjol visade det sig att 74 procent av kommunerna lät energikartläggningen resultera i åtgärder för att minska förbrukningen. I år var siffran uppe i 85 procent. Ganska vanligt var att införa behovsstyrning av värme, ventilation, kyla och belysning samt att installera närvaroutrustning som gör att lamporna släcks när ingen är i rummet.

– Det är alltid bra med energibesparingsåtgärder, men rent ekonomiskt så tjänar man på att ta större grepp eftersom det är lätt att man lurar sig själv att man är klar så fort man utfört en eller par initiala åtgärder. Det är lätt att man missar att koordinera dina åtgärder på ett strukturerat sätt, säger Therese Hindman Persson på Schneider Electric.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt beslut: Drivmedel ska klimat- och ursprungsdeklareras vid pump

Regeringen har beslutat om en ny förordning där konsumenter vid bränslepumpen ska få information om drivmedels klimatpåverkan och ursprung. Sverige blir först i världen med en sådan konsumentinformation och drivmedelsförordningen kommer gälla från år 2020.

Rapport om fem grader varmare klimat

Om jordens medeltemperatur överskrider två grader, finns risken att det inte tar stopp där, utan går upp till fyra eller rentav fem grader. Det har forskare från Stockholm Resilience Centre kommit fram till i en ny studie.