nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Målet för den svenska havsmiljön är att tio procent ska skyddas, från bland annat fiske, fram till 2020.
Målet för den svenska havsmiljön är att tio procent ska skyddas, från bland annat fiske, fram till 2020. FOTO: Jan Grahn / Naturfotograferna / IBL Bildbyrå

Fler havsområden skyddas

Havs- och vattenmyndigheten, Hav, vill skapa nya skyddsområden i Västerhavet, i Östersjön och i Bottniska viken. Det är några av åtgärderna i en ny handlingsplan för marint områdesskydd.

  • Annons 1

– Det är viktigt att det finns områden med orörd havsbotten och naturliga ekosystem. Det är den sortens natur som behövs för att komplettera och stärka de nätverk av skyddade områden som finns längs Sveriges kust, säger Lena Tingström, utredare på enheten för biologisk mångfald på Havs- och vattenmyndigheten.

Målet är tio procent

I dag är cirka 6,6 procent av Sveriges havsområde skyddad, men målet är att tio procent av havet ska vara skyddat till 2020. En viktig insats för att nå dit är de föreslagna marina Natura 2000-områden, som länsstyrelserna nu arbetar med i Östersjön, till skydd för tumlare.

– Det kommer att bli det största tillskottet både för att uppnå arealmålet i Östersjön och för att förbättra den ekologiska representativiteten. Tack vare det arbetet har vi nu goda chanser att nå målet till 2020, säger Björn Sjöberg, chef för avdelningen för havs- och vattenförvaltning på HaV.

De tre områden som Hav föreslår:

  • Hela eller delar av det område i Kattegatt som i dag skyddas med fiskelagstiftning.
  • Ett område vid Gotska Sandön i Östersjön.
  • Ett område i Bottniska viken, som berörda länsstyrelser får föreslå, som kan bevaras i naturligt tillstånd och med starkt begränsad mänsklig påverkan.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.