Fler beslut i Bryssel- håll dig uppdaterad

Allt fler viktiga miljöbeslut tas på på EU-nivå. När man väl får reda på de nya förändringarna på hemmaplan kan det vara försent att påverka. Men det finns stora möjligheter att hålla sig informerad om vad som händer på EU-nivå och att vara med och påverka, enligt Björn Kjellström, presschef på Europeiska kommissionens representation i Sverige.

Fler beslut i Bryssel- håll dig uppdaterad

Långt borta, svårgenomtränglig byråkrati, svårt att veta vad som är på agendan. Det är lätt att känna sig maktlös inför EUs stora maskineri. Men som svenskföretagare finns det faktiskt flera sätt att vara med och påverka.

– En bra utgångspunkt för att få reda på vad som händer på miljöområdet är att prenumerera på nyhetsbrev från DG miljö. De skickar ut 4-5 nyhetsbrev där de tar upp miljöfrågan ur olika aspekter, berättar Björn Kjellström.

Även kommissionen har en notifikationstjänst på nätet där man kan prenumerera på alla pressmeddelanden som har med miljö att göra, information som kort sammanfattar vilka förslag som läggs fram. EU har också en sida på internet, Rapid, där alla pressmeddelanden med miljöanknytning publiceras.

– Sen är man alltid välkommen att ringa till kommissionens kontor i Sverige om man funderar över något, säger Björn Kjellström.

Tidigt bäst

Vill man vara med och påverka EUs beslut är det bäst att börja så tidigt i beslutsprocessen som möjligt enligt Björn Kjellström. Genom att skriva brev, uppvakta kommissionärer och europaparlamentariker och svara på remisser. Kommissionen skickar exempelvis ut så kallade grönböcker när de identifierat ett problem som man behöver göra något åt. Det är relevanta frågeställningar som ska utredas och skickas ut på remiss. På dem kan alla intresserade svara.

– Jag tror inte att det finns något särskilt tillfälle i beslutsprocessen där det ger störst genomslagskraft att försöka påverka, ju tidigare man börjar, desto fler stadier i processen kan man vara med, betonar Björn Kjellström.

Reformer för öppenhet

EU har tidigare fått kritik för att ha en dålig offentlighet, men Björn Kjellström menar att EU inte alls är lika stängt för utomstående som många tror. Europaparlamentet är mycket öppnare än något beslutsfattande organ i Sverige. Exempelvis är utskottsmöten och partimöten öppna för allmänheten. Kommissionen har ungefär samma grad av öppenhet som Svenska regeringen, medan ministrarna i EUs råd ofta träffas bakom stängda dörrar.

EU har också nyligen genomfört en rad reformer när det gäller öppenheten. Lagförändringen innebär att allmänhetens tillgång till handlingar nu mera i stort sett liknar det svenska regelverket minus meddelarfriheten, vilket innebär att alla handlingar exklusive interna arbetsdokument är öppna för allmänheten. Skillnaden mot det svenska regleverket är att en handläggare som läcker information om en pågående utredning får eftersökas eftersom det räknas som en olaglig handling av EU.

Aktiva svenskar?

Hur vanligt det är att svenska företagare försöker påverka EUs beslut beror väldigt mycket på frågan, enligt Björn Kjellström, även om internetkonsultationen ökat i omfattning.

– Engagemanget styrs ofta av intresset för den specifika frågan. Det är främst de som har något särintresse som agerar eller känner att frågan är principiellt viktig.

Anledningen till att inte fler försöker påverka kan vara att många fortfarande tycker att det är svårt att hänga med i vad som händer på EU-nivå. EU är fortfarande stort och svårgreppbart med en komplicerad struktur. Björn Kjellström hoppas själv att EUs nya konstitution kommer att gå igenom, det skulle förbättra företåelsen.

– Det skulle underlätta ofantligt, man skulle få en enhetlig modell och samma målsättningar, det skulle bli tydligare vem som gör vad. Då blir det också lättare för allmänheten att förstå vad EU gör och varför, säger Björn Kjellström.

Björn Kjellströms informationstips:

På DG Miljös hemsida finns det mesta man kan tänka sig om EUs miljöarbete Http://europa.eu.int/pol/env/index_sv.htm

Anmäl dig till kommissionens presstjänst, här börjar alla diskussioner eftersom de är den enda institutionen som kan lägga ett lagförslag. De digitala pressrummen för alla institutioner hittar du på: http://europa.eu.int/geninfo/info/guide/index_en.htm#pressrel

På EUs digitala sida för pressmeddelanden, ”Rapid”, presenteras alla pressmeddelanden med miljöanknytning. http://europa.eu.int/rapid/searchResultAction.do?search=OK&query=environment&username=PROF&advanced=0&guiLanguage=en

För information kan du ringa Europeiska kommissionens representation i Sverige, 08-562 444 00. De har också ett nyhetsbrev som kommer ut veckovis. www.eukomm.se

Nyhetsbrev från Europeiska kommissionens generaldirektorat för miljöfrågor: http://europa.eu.int/comm/environment/newsletters_en.htm

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.