nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Fjärrvärme ska bli billigare för glesare bebyggda områden

  • Annons 1

Energimyndigheten har beviljat 17 miljoner kronor i stöd till ett projekt som syftar till att utveckla kunskap och kompetens för att öka fjärrvärmens konkurrenskraft även där bebyggelsen är glesare än i områden som normalt är fjärrvärmeförsörjda. Svenska Fjärrvärmeföreningen finansierar den andra halvan av projektet och står för projektledningen. Konverteringen av villor till fjärrvärmeuppvärmning varit förhållandevis låg de senaste åren. En förutsättning för att det ska vara privatekonomiskt lönsamt att byta uppvärmningsform i glesare bebyggda områden är att kostnaderna för fjärrvärmedistributionen kan sänkas. Avsikten med projektet ”Värmegles fjärrvärme” är att det ska leda till ökad kostnadseffektivitet. Målet är att nå en kostnad för anslutningen fram till huset på 40 000-45 000 kronor.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Sverige kan bli det klimatmässiga föredöme som omvärlden behöver”

Mattias Goldmann om 73-punktsöverenskommelsen:

Förutsättningarna för att nå klimatmålen till år 2030 förbättras kraftigt med 73-punktsöverenskommelsen mellan socialdemokraterna, centerpartiet, liberalerna och miljöpartiet. Men de viktigaste punkterna behöver konkretiseras och utformas så att de ger maximal klimatnytta, skriver Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.