nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Fjärrvärme med olivkärnor

Fortum vill ersätta kol med biobränsle för produktionen av el och värme vid Värtaverket. Under ett par veckor har de nu testat att blanda in olivkärnor som bränsle.

  • Annons 1

− Vi har nu under ett par veckors tid successivt ökat inblandningen av olivkärnor som bränsle. Målet har varit att nå ända upp till 32 viktprocent vilket motsvarar 13 MW el och 26 MW värme. Det täcker behovet för 10 000 vanliga villor. Det resultat vi ser nu är mycket lovande, berättar Fortum Värmes forskningschef Eva-Katrin Lindman.

I dagsläget är fjärrvärmen i Stockholm till 87 procent producerad utan fossila bränslen. På Värtaverket används fortfarande kol som en del av bränslemixen vid produktion av el och värme.

Fortum siktar nu på en produktion utan klimatpåverkan och planen är att investera cirka 15 miljarder kronor fram till 2020 i nya och förnyade anläggningar.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

När hållbarhetschefen kör en glädjedans

Vi i offentlig sektor måste visa att vi är seriösa affärspartners och då kan vi inte bara köpa grisen i säcken. Det är inte ett okej sätt att använda skattemedel, skriver Marilouise Berg, krönikör i Miljö & Utveckling i en krönika om behovet av uppföljning i offentlig upphandling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.