nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Cykel eller elcykel kan vara ett bra alternativ för kortare tjänsteresor. Maria Stikå vill inspirera sin kollegor att välja det färdmedel som är bäst för miljön. FOTO: Alija i-Stock

Finalisterna till Årets klimatstad 2018 utsedda

I WWF:s stadsutmaning One Planet City Challenge tävlar flera städer om titeln Årets klimatstad. Temat i år är hållbar mobilitet för att skapa klimatsmarta och attraktiva stadsmiljöer.

  • Annons 1

Lund, Umeå och Uppsala har valts ut till svenska finalister.

– Klimatsmarta transporter, bostäder, mat och satsningar på förnybar energi är avgörande för en hållbar samhällsutveckling. Årets finalister uppvisar ett starkt engagemang och klimatledarskap. Vi önskar dem stort lycka till i tävlingen, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.

Stadsutmaningen startades 2010 i Sverige, spreds sedan globalt och är den största och längst pågående kampanjen i sitt slag. Idén är att utveckla hållbara städer som spelar en nyckelroll i klimatomställningen och levererar på Parisavtalet.

Läs mer: Tre av fyra handelsföretag arbetar aktivt med hållbarhet

Globalt har nu 55 städer från 22 länder gått vidare som finalister. Under våren utses nationella vinnare och sedan en global klimathuvudstad.

Hållbar mobilitet innebär att ta ett helhetsgrepp i samhällsplaneringen när det gäller transporter. Det kan handla om att utveckla bilpooler, e-tjänster, satsningar på kollektivtrafik och elbilar och om att få fler att gå och cykla. Inte minst handlar det om nya hållbara sätt att minska transportbehovet. I Sverige står transporter för runt en tredjedel av våra klimatutsläpp.

De nominerade städerna

Lund: Det kommunala värmesystemet och fordonsflottan ska drivas med förnybar energi. Målet är att utsläppen av växthusgaser ska halveras till 2020 jämfört med 1990 och vara nära noll 2050. Hållbarhetsforum och innovationsprojekt ska engagera invånare och lokala företag. Lund har länge satsat på att bli en cykelstad, något som nu breddas med en spårvagnssatsning och kommunikation kring bilfritt boende.

Umeå: Kommunen har målet att bli klimatneutral till 2045. På vägen dit är målen ett klimatneutralt energisystem 2018 och en fossilfri kollektivtrafik 2020. Umeå vill stimulera elbilsanvändning och inspirerar invånare att cykla året runt, även under den snörika vintern.

Uppsala: Stadens mål är att bli klimatpositiv senast 2050. Uppsala sätter upp fler laddstationer för att förenkla för elbilsägare, men satsar även stort på förbättrade cykelvägar för att underlätta för cyklister året runt. Uppsala bedriver kampanjer för att engagera invånarna att bli mer energieffektiva. 

Etiketter:, ,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.