nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Film visar klädjättarnas ohållbara affärsmodeller

De stora klädjättarnas affärsmodell leder till dåliga arbetsförhållanden och miljöproblem. Det visar en film som släppts av det svenska modeföretaget Tailor Store.

  • Annons 1

Tailor Stores syfte med filmen är att uppmärksamma problemen med massproducerade kläder för att påverka konsumenterna att börja shoppa mer medvetet. Förhoppningen är att även de globala klädesjättarna tar åt sig av budskapet.

– De globala jättarna tänker mer på profit än på fit, säger Tailor Stores vd Jan Höjman i ett pressmeddelande.

Detta menar han leder till usla arbetsförhållanden i låglöneländer och till stor miljöpåverkan.

Fabriksarbetarnas arbetsvillkor är hårda med arbeta upp till 12 timmar om dagen och enligt filmen slängs 5 miljoner ton textilier i Europa varje år, vilket motsvarar 20 miljarder tröjor.

– Har vi, ett litet modeföretag från Sverige, hittat en lönsam väg för både miljön, våra anställda och slutkonsumenten måste även mångmiljardföretagen inom textilindustrin kunna göra det, menar Jan Höjman.

Tailor Stores affärsmodell går ut på att kunden själv anger sina mått som företaget sedan använder för att tillverka rätt storlek från början. Tailor Store planterar även regnskog för att väga upp sin miljöpåverkan.

Här kan du se filmen:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4