nr-logo

Tidningen för miljöproffs

PocketParkwebb

Fickparken ska få in ekosystemtjänster i staden

White har tagit fram en fickpark som förutom att vara en grön oas också innehåller ett smörgåsbord av ekosystemtjänster.

  • Annons 1

I parken produceras en rad ekosystemtjänster som staden och människan är beroende av eftersom de exempelvis renar luft och vatten, minskar buller och får oss att må bättre.

– Stadsgrönskan är inte bara ett dekorativt tillägg, den är också en fundamental del av stadens infrastruktur. Vi vill visa hur en bortglömd plats kan optimeras till en fickpark där många funktioner kan överlappa varandra och därmed samutnyttjas av människor, djur och växter, säger Erik Kiltorp, landskapsarkitekt på White.

På 13x15m rymmer parken växtväggar, bikupor, fröbytarbyrå, dagvattendamm och belysningsstolpar klädda med fågelholkar.

Fickparker finns redan i flera av världens storstäder och skapas ofta på lediga byggtomter och i andra luckor i stadsbebyggelsen, men man har hittills inte arbetat med att integrera ekosystemtjänster i parkerna.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.