nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Fickparken ska få in ekosystemtjänster i staden

White har tagit fram en fickpark som förutom att vara en grön oas också innehåller ett smörgåsbord av ekosystemtjänster.

  • Annons 1

I parken produceras en rad ekosystemtjänster som staden och människan är beroende av eftersom de exempelvis renar luft och vatten, minskar buller och får oss att må bättre.

– Stadsgrönskan är inte bara ett dekorativt tillägg, den är också en fundamental del av stadens infrastruktur. Vi vill visa hur en bortglömd plats kan optimeras till en fickpark där många funktioner kan överlappa varandra och därmed samutnyttjas av människor, djur och växter, säger Erik Kiltorp, landskapsarkitekt på White.

På 13x15m rymmer parken växtväggar, bikupor, fröbytarbyrå, dagvattendamm och belysningsstolpar klädda med fågelholkar.

Fickparker finns redan i flera av världens storstäder och skapas ofta på lediga byggtomter och i andra luckor i stadsbebyggelsen, men man har hittills inte arbetat med att integrera ekosystemtjänster i parkerna.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Miljöinnovationer i topp i Swedbanks entreprenörstävling

Tio entreprenörer har utsetts till vinnare i Swedbanks tävling rivstart. Bland dessa finner vi några intressanta affärsidéer inom vattenrening, minskat sopsvinn och smarta solceller.

Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Analys

Debatten om spridning av plast i hav och sjöar har börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Med stor sannolikhet blir det tuffare regler kring spridning av både engångsplast och mikroplaster framöver, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.