Fem saker att se upp med när du installerar solceller

solceller En solcellsanläggning kan tyckas enkel för en lekman. Men anläggningen klassas som starkströmsanläggning och fel och brister är vanligare än vad man kan tro.

Fem saker att se upp med när du installerar solceller
Shutterstock

– Det är lite Klondykestämning på solcellsmarknaden, säger Mikael Carlson, teknisk expert på Elsäkerhetsverket.

Solceller är relativt enkla att montera, priset sjunker och det finns statligt stöd att hämta. Det har lett till stort intresse, både från köpare och säljare. Men även om tekniken i sig inte är så komplicerad, finns det skäl att vara lite om sig och kring sig när man väljer leverantör och installatör av solceller, menar Mikael Carlson.

Allvarliga brister

– Solceller är attraktivt att sälja och enkelt att montera, och det råder en missuppfattning om vad som gäller när man installerar solceller. Många tror att det räcker att det kommer en elektriker och kopplar in anläggningen, men så är det inte, säger han.

Länsförsäkringar, som sammanlagt besiktigat 200 till 300 solcellsanläggningar runt om i landet, har sett att installationerna ofta har allvarliga brister. Enligt bolaget ska 80 procent av de besiktigade anläggningarna ha någon form av fel.

– Bland de värsta felen som vi ser är lösa kablar åtkomliga för barn, kablar som dras genom taket på felaktiga sätt eller ligger oskyddade, säger skadespecialisten Tomas Ekman i ett pressmeddelande.

Tomas Ekman, Länsförsäkringar.

Farliga anläggningar

Mikael Carlson har delar hans bild:

– Det finns stora brister i hur likströmskablar på tak förläggs. När likströmskablar får skav bildas en ljusbåge, och i fallet med likspänning är bågen aktiv hela tiden till skillnad från när det är växelspänning. Det innebär att det blir väldigt varmt och det kan orsaka eldsvåda, säger han.

Andra saker att hålla ögonen på som solcellskund är takets kvalitet, så att man inte installerar en dyr och tung anläggning på ett äldre tak, som kommer att behöva bytas före solcellerna. Det ställs också krav på att solcellerna ska kunna kopplas bort, till exempel om det ska göras jobb i husets elanläggning, eller vid brand.

Fem tips för en säker installation:

1. Läs på! Se länktips nedan.

2. Kolla att installatören finns registrerad på Elsäkerhetsverkets hemsida med verksamhetstyp Elproduktion

3. Kontakta din elleverantör för rådgivning

4. Montera inte solceller på tak som kommer att behöva renoveras innan solcellsanläggningen tjänat ut

-5.Se till att göra en fristående elbesiktning av installationen när den är klar

Länsförsäkringars checklista hittar du här.

Checklista för bostadsbolag.

Här kan du kontrollera om installatören är godkänd.

Regeringsförslag: Solceller utan bygglov – ibland

 

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.