nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Fem nycklar till hållbara städer

I landets kommuner pågår en mängd projekt för hållbar stadsutveckling, men trots den goda viljan är det inte alltid resultatet bidrar till att nå det övergripande målet, enligt en avhandling från Linköpings universitet.

  • Annons 1

Paul Fenton, doktorand på Avdelningen för industriell miljöteknik, Linköpings universitet, har i sin licentiatavhandling studerat planeringsprocesserna för energi- och klimatfrågor i ett antal svenska kommuner. Han har tittat på hur de tar fram processerna, hur de involverar intressenter och medborgare och också vad de får ut för resultat.

I avhandlingen har han identifierat fem faktorer för en hållbar stadsutveckling. Men det som pågår i svenska kommuner idag kan i värsta fall motverka syftet.

– För att uppnå hållbar utveckling krävs allvar, mod och vilja. Det som pågår just nu är ohållbar utveckling. Mycket görs idag av god vilja, men som motverkar det man vill uppnå. En hållbar stadsutveckling innebär exempelvis inte att vi ska behöva åka bil vart vi än ska, säger Paul Fenton.

Ett annat problem är att det mesta av arbetet sker i projekt, vilket ger en brist på kontinuitet.

– Det är svårt att skapa mål och planer i kommuner, de har ofta en mängd projekt som inte hänger ihop.

Fem faktorer som är avgörande för hållbar stadsutveckling:

  • Kommunens eller aktörernas kapacitet att arbeta för en hållbar stadsutveckling.
  • Mandatet att göra det.
  • Tillgängliga resurser, såväl pengar som kompetens.
  • Processernas omfattning och önskat resultat.
  • Den kollektiva viljan att uppnå en hållbar stadsutveckling.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.