nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Fem nya Natura 2000-områden utses

Regeringen har beslutat om att fem marina områden blir Natura 2000-skyddade. Här är listan.

  • Annons 1

– Havspolitiken och bevarandet av vår biologiska mångfald är prioriterade delar av regeringens arbete. Genom dagens beslut får vi ett kraftfullt skydd av viktiga arter och livsmiljöer i några av våra viktigaste marina områden, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Natura 2000 är det EU-nätverk som startade 1992 och som ska skydda värdefulla naturområden och på så vis bevara den biologiska mångfalden. Bestämmelserna om dessa skydda områden finns i två EU-direktiv: Fågeldirektivet och Art- och habitatdirektivet. När regeringen har föreslagit nya områden får dessa skydd av svenska miljöbalken.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) per år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.