nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Industriföreträdare i Östergötland har skrivit på en avsiktsförklaring. I mitten Kristian Björkman, Toyota Material Handling Europe.
Industriföreträdare i Östergötland har skrivit på en avsiktsförklaring. I mitten Kristian Björkman, Toyota Material Handling Europe. FOTO: Charlotte Perhammar

Fem industrier går samman för hållbar innovation

Fem industriföretag i Östergötland har skrivit under en avsiktsförklaring. De vill få igång forskning och samarbete för att tillsammans växla upp miljöarbetet.

  • Annons 1

Kristian Björkman är vd för BT Products, Toyota Material Handlings produktionsbolag i Mjölby som tillverkar truckar. Han var en av initiativtagarna till avsiktsförklaringen om att samarbeta i hållbarhetsfrågor. Tanken bakom att gå ihop tillsammans med andra industriföretag i regionen är att de ska lära av varandra och av den senaste forskningen. Mattias Lindahl, professor i industriell miljöteknik vid Linköpings universitet, är delaktig i samarbetet.

– Lindahl är motorn i det här, det är viktigt att ha en neutral person som mötesledare, säger Kristian Björkman som ser stora fördelar med att samarbeta med ett lärosäte.

– Jag tror framför allt att vi har fördelen att kunna ta fram metodiker tillsammans med högskolan.

Energiintensiva företag

De andra företagen som står bakom avsiktsförklaringen är Siemens Industrial Turbomachinery, Tekniska verken i Linköping, HTC Sweden och Qlean Scandinavia. De har det gemensamt att de antingen har en energiintensiv produktion eller, som Tekniska verken, är energibolag. En av utmaningarna de därför delar och ska jobba med är energieffektivisering. Men även att ha med hållbarhetsperspektivet redan i designstadiet och att utveckla metoder för återanvänding, renovering och återtillverkning är viktiga frågor enligt Kristian Björkman.

Samarbetet är i uppstartsfasen och kommer att konkretiseras genom workshops under våren. Kristian Björkman tror att allt fler företag kommer inse fördelen med att gå ihop i regionala hållbarhetskluster.

– Det ger både konkurrens- och kostnadsfördelar. Det ställs allt högre hållbarhetskrav på svenska företag och alla kommer in på det här spåret förr eller senare.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.