nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Fem delar på en kvarts miljon

En prototyp för segelturbinteknik och lagring av solel med hjälp av batteri. Det är två idéer som fått del av Bixias Miljöfond.

  • Annons 1

Fem projekt delar på drygt 250 00 kronor i höstens fördelning ur Bixias Miljöfond. Denna gång är det stor variation på de olika projekten som beviljats medel. Allt från turbinteknik, småskalig vattenkraft och optimering av solenergi genom batterilagring till energieffektivt så kallat plushus och en förstudie för mikroelproduktion.

– Vi vill både bidra till att öka andelen förnybar el och samtidigt utbilda allmänheten om att vi tillsammans kan göra insatser för att minska klimatpåverkan. Vår miljöfond är en viktig del i det arbetet, säger Kim Blomster, samordnare för Bixia Miljöfond.

Företaget Cosmomind är ett av de projekt som nu får pengar. Företaget har beviljats 50 000 kronor för framtagandet av en prototyp för en ny segelturbinteknik för produktion av förnybar energi ur långsamtflytande vatten. Turbinen är avsedd för låga varvtal och kan generera mycket stor kraft.

Dessutom har Bengts Stridh har beviljats 30 000 kronor för att utvärdera hur man kan optimera den egna användningen av solel med hjälp av batterilagring.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Analys

Debatten om spridning av plast i hav och sjöar har börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Med stor sannolikhet blir det tuffare regler kring spridning av både engångsplast och mikroplaster framöver, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.