nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Fem delar på en kvarts miljon

En prototyp för segelturbinteknik och lagring av solel med hjälp av batteri. Det är två idéer som fått del av Bixias Miljöfond.

  • Annons 1

Fem projekt delar på drygt 250 00 kronor i höstens fördelning ur Bixias Miljöfond. Denna gång är det stor variation på de olika projekten som beviljats medel. Allt från turbinteknik, småskalig vattenkraft och optimering av solenergi genom batterilagring till energieffektivt så kallat plushus och en förstudie för mikroelproduktion.

– Vi vill både bidra till att öka andelen förnybar el och samtidigt utbilda allmänheten om att vi tillsammans kan göra insatser för att minska klimatpåverkan. Vår miljöfond är en viktig del i det arbetet, säger Kim Blomster, samordnare för Bixia Miljöfond.

Företaget Cosmomind är ett av de projekt som nu får pengar. Företaget har beviljats 50 000 kronor för framtagandet av en prototyp för en ny segelturbinteknik för produktion av förnybar energi ur långsamtflytande vatten. Turbinen är avsedd för låga varvtal och kan generera mycket stor kraft.

Dessutom har Bengts Stridh har beviljats 30 000 kronor för att utvärdera hur man kan optimera den egna användningen av solel med hjälp av batterilagring.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Branschjättar samlade för att uppnå klimatmålen

Idag överlämnade nio svenska branscher sina färdplaner för ett fossilfritt Sverige till regeringen på Rosenbad. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg och klimatminister och vice statsminister Isabella Lövin tog emot planerna för hur klimatmålen ska uppnås till år 2045.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny forskning: Värmeböljor i hela Europa väntas öka

Extremt kalla vintrar, värmeböljor och torka på sommaren blev konsekvenserna för 12 000 år sedan då Golfströmmen försvagades markant. I princip skulle en liknande situation kunna inträffa i dag, enligt en ny studie som publicerats i Nature Communication.