nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Färre partiklar än väntat under tunnelkörning

Att färdas i en biltunnel är inte så skadligt som man tidigare trott. Ny forskning visar att filter i fordon tar upp mer av de skadliga partiklarna än väntat.

  • Annons 1

Människor som färdas i tunnlar utsätts för betydligt lägre halter än vad man tidigare har trott av grövre partiklar från vägslitage, främst från dubbdäck. Forskningen som gjorts av Stockholms Luft- och bulleranalys (SLB) på uppdrag av Trafikverket, visar att mindre än tio procent av de grövre partiklarna kommer in i fordonskupén i personbilar, även om ventilationen är påslagen. Mätningar i en SL-buss visar att cirka tio procent av partiklarna tar sig in.

Det är de små partiklarna, till exempel sotpartiklar från avgaser, som lättast tar sig in genom ventilationen vid tunnelkörning. Om föraren däremot stängt av lufttillförseln utifrån kommer få partiklar oavsett storlek in i bilen.

Studierna är en del i underlaget för att kunna fastställa riktvärden för luften i Förbifart Stockholm och andra vägtunnlar.

– Studierna visar att partikelproblemet är betydligt mindre än vi tidigare räknat med, bland annat i miljökonsekvensbeskrivningen för Förbifart Stockholm, säger Marianne Klint som leder forskningsprogrammet på uppdrag av Trafikverket .

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4