nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Färre kommuner ställer miljökrav

Andelen kommuner som faktiskt ställer miljökrav vid upphandling av varor och tjänster har minskat från 69 procent 2004 till 62 procent år 2007.
– Det är oroande att andelen som ställer miljökrav i praktiken minskar, kommenterar Tomas Chicote, projektledare på Naturvårdsverket.

  • Annons 1

Resultaten baseras på en enkät som Naturvårdsverket genomfört bland landets kommuner för att följa upp miljöanpassningen av den offentliga upphandlingen.

Bristande kunskap eller erfarenhet anges som hinder för att ställa miljökrav av cirka hälften av kommunerna. Andra hinder som anges av många är att miljöanpassad upphandling kostar mer, att det finns ett bristande intresse inom organisationen och att reglerna och lagstiftningen är komplicerad.

– Det är viktigt att de som genomför upphandlingar har tillräcklig kunskap om hur man ställer relevanta miljökrav. Annars riskerar ambitiösa policies och riktlinjer att bli verkningslösa, påpekar Tomas Chicote.

En god nyhet är dock att andelen kommuner som har riktlinjer för miljöhänsyn vid upphandling av varor och tjänster ökar, från drygt hälften 2004 till fyra av fem år 2007. 229 av landets 290 kommuner svarade på enkäten.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.