nr-logo

Hållbarhet i praktiken

”Färdplan utan färdriktning”

Naturvårdsverket har släppt sin rapport om hur Sverige ska bli klimatneutralt till 2050. En färdplan utan färdriktning där en tredjedel av utsläppen finns kvar, menar Naturskyddsföreingen.

  • Annons 1

Fortsatt teknikutveckling inom industrin. En skärpning av EU-kraven på fordon. Och utveckling mot ett transportsnålt samhälle. Det är några av de insatser som Naturvårdsverket pekar på för att regeringen ska nå sitt mål om ett Sverige utan nettousläpp till 2050.

– Sverige behöver arbeta med alla samhällssektorer för att åstadkomma detta, med transporter och industriprocesser som särskilt viktiga. Regeringen kommer nu att arbeta vidare utifrån underlaget från Naturvårdsverket för att utveckla en färdig svensk färdplan. I den processen välkomnar vi ett brett deltagande från allmänheten, näringslivet, kommuner och landsting, miljöorganisationer, forskare och andra intresserade, säger miljöminister Lena Ek i ett pressmeddelande.

Men Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson tycker inte att rapporten lever upp till förväntningarna.

– Jag hade mycket högre förväntningar på rapporten än att en tredjedel av utsläppen skulle finnas kvar. Sverige är inget internationellt föredöme om vi fortsätter att släppa ut för mycket per capita och kortsiktigt använder tillväxten i skogen för att balansera utsläppen. Det är ytterst få länder som kan kopiera det exemplet. Vi behöver använda skogen för att samla in det vi redan släppt ut, säger Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

Svante Axelsson menar att Naturvårdsverket, för att nå nära nollutsläpp i Sverige, tar till tillväxten i skogen som kolsänka och handel med utsläppsrätter.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Falska flaggor av gula västar

krönika

Miljöpolitiken är sedan länge utsatt för allsköns anklagelser. Den leder till arbetslöshet och företagsflykt, den avfolkar bygder och slår mot låginkomsttagare. Medan argumenten för miljöpolitiska beslut sedan länge står klara gör dessa motargument att miljömål sällan nås. Och nu kommer nya invändningar, under de gula västarnas falska flagg.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Koldioxidskatt för företag – men inte för privatkonsumtion

Människor från Norden och Australien ser hellre att industrin miljöbeskattas, än deras egna inköp. Störst är stödet för koldioxidskatt mot fossilindustrin. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.