nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Rajendra Singh tilldelas Stockholm Water Prize 2015 och får en prissumma på 1,3 miljoner kronor.
Rajendra Singh tilldelas Stockholm Water Prize 2015 och får en prissumma på 1,3 miljoner kronor. FOTO: Tarun Bharat Sangh

Får vattenpris för insatser på Indiens landsbygd

Rajendra Sing har under årtionden arbetat med att säkra vattenförsörjningen på landsbygden i Indien. Nu belönas han med Stockholm Water Prize.

  • Annons 1

Enligt juryn för Stockholm Water Prize går 2015 års utmärkelse till Rajendra Singh eftersom han har ägnat sitt liv åt att lösa lokala vattenproblem genom att samla upp och lagra regnvatten. Han har gjort det i samarbeta med invånarna själva och särskilt ökat kvinnornas delaktighet. ”Singh har kopplat ihop bybornas traditionella kunskaper med modern teknik och vetenskap” skriver juryn i sin motivering. Rajendra Singh själv kommenterar utmärkelsen så här:

– Detta är ett besked som inger mod, energi och inspiration. Med hjälp av den gamla indiska kunskapen om att ta vara på regnvatten, har vi hjälpt utblottade och nästan övergivna byar att komma på fötter igen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.