nr-logo

Tidningen för miljöproffs

FAO fokuserar på jordbruket i det nya klimatavtalet

  • Annons 1

I dagarna pågår klimatförhandlingar i Bonn, Tyskland, där FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO driver frågor som ska ge utvecklingsländer en stabilare livsmedelsproduktion för att kunna stå emot oförutsedda klimateffekter.

FAO menar att många jordbruksmetoder som minskad plöjning, komposttäckning och satsningar på perenna grödor, bidrar till utsläppsminskningar och en hållbar utveckling. Teknologiöverföring och förstärkning av jordbrukets kapacitet är avgörande för att lantbrukare ska anta klimatåtgärder. Landsbygdsbefolkningen, inklusive småbönder bör få del av nya finansieringsmöjligheter och omfånget av Clean Development Mechanism, CDM, behöver utökas och måste komma dem till godo. Jordbruket är en av de största orsakerna till avverkning av skogsmark. Om jordbruket försummas i klimatavtalet kan det motverka skogsarbetet för skogens överlevnad.

Tre förslag från FAO inför klimatmötet i Köpenhamn:

* Nationellt anpassade klimatåtgärder inom jordbruk

* Finansiering av jordbrukets klimatåtgärder

* En allsidig syn på markanvändning

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4