nr-logo

Hållbarhet i praktiken

FOTO: Michel Terrettaz, WWF

Få utlovade åtgärder genomförs för att skydda isbjörnen

Kanada, Danmark, Norge, Ryssland och USA har åtagit sig att genomföra 62 under tio år för att bevara isbjörnen. Men en granskning från WWF visar att bara 5 procent av åtgärderna har genomförts under de första två åren.

  • Annons 1

Isbjörnar klassificeras som sårbara på IUCNs röda lista över hotade arter. Utan akuta åtgärder kan en tredjedel av världens isbjörnar försvinna till 2050.

I avtalet har Kanada, Danmark, Norge, Ryssland och USA åtagit sig att genomföra 62 olika åtgärder under en period av 10 år för att skydda isbjörnen.

–  En tredjedel av alla isbjörnar rör sig fritt över landgränserna och därför är det internationella isbjörnsavtalet mycket viktigt för att gemensamt samla staterna för isbjörnens framtida överlevnad, säger Tom Arnbom, Arktis-expert på Världsnaturfonden WWF.

Några av de utmaningar som länderna brottas med är bristande kunskap om isbjörnen som art, tjuvjakt, konflikter mellan isbjörn och människa, bristande finansiering och höga kostnader för att inventera Arktis isbjörnar.

De tre åtgärder som hittills genomförts inom isbjörnsavtalet är att samla in data för att mäta utgångspunkt och framsteg, ta fram en plan för att nå ut med satsningen, samt skapa förutsättningar för ett effektivt samarbete mellan länderna. 

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.

  • Annonskod Huvudspalten 4