nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Rapport granskar storföretagen

Få tar hållbarhet på allvar

TVR 2014 bedömer hållbarhetsarbetet bland världens ledande företag.
TVR 2014 bedömer hållbarhetsarbetet bland världens ledande företag.

För andra året i rad kniper Unilever förstaplatsen som det mest hållbara företaget enligt Tomorrow’s Value Rating 2014. Rapporten visar dock att många av världens ledande företag har en lång väg kvar att gå.

  • Annons 1

Rapporten Tomorrow’s Value Rating 2014 utvärderar hur väl företagen förstår risker och möjligheter i den omgivning de befinner sig i och hur väl förberedda de är på att skapa värde i framtidens affärsklimat. För andra året i rad rankas Unilever som nummer ett på denna lista. Holcim, Intel och Nestlé följer på en delad andra plats.

Men även om rapporten visar på många goda exempel för ett hållbart arbete, så visar den även på att det finns många problem som företagen idag inte tar på tillräckligt stort allvar.

– Det blir allt mer tydligt att det globala samhället och den globala ekonomin har nått sin gräns för det som kan ses som traditionell tillväxt. Tyvärr är det bara en handfull av de största företagen i TVR som verkar vara tillräckligt förberedda på det paradigmskifte vi står inför, säger Jon Woodhead, Business Development Manager på DNV GL Business Assurance som står bakom rapporten.

Undersökningen visar att majoriteten av de 45 företagen som är med i studien jobbar för att integrera hållbarhet i sina affärsstrategier. Men det få som använder det som hävstång för att växa. Enbart hälften av företagen har exempelvis meningsfulla så kallade Smarta mål gentemot väsentlighetsfrågor. Dessutom misslyckas många fortfarande med att integrera risker och möjligheter i hållbarhetsfrågor i sina riskkalkyler.

Hela rapporten kan laddas ner här.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.