nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Få igenom din hållbarhetsidé

Även den bästa idé kan misslyckas ifall du inte har bäddat ordentligt för den. Här är knepen som får med resten av organisationen på tåget.

  • Annons 1

Jennifer Woofter, vd på Strategic Sustainability Consulting, ger på nyhetssajten Environmental Leader tips om hur du i sex steg skapar god grogrund för dina hållbarhetsidéer.

1. Visa engagemang. Din egen passion för hållbarhetsfrågorna är grunden för om du lyckas förändra eller inte. Om inte du pratar med genuin passion om frågornas vikt – vem ska då göra det?

2. Var synlig. Det funkar inte att du kommer och ber andra i organisationen om tjänster om ni knappt har hälsat förut. Du behöver också vara en skicklig nätverkare för att veta var besluten tas, vad olika personer drivs av och bryr sig om.

3. Hitta luckorna. Det är fritt fram för nya idéer när de gamla inte funkar längre. Se till att förklara varför du kommer lyckas där andra misslyckats, vad skiljer ditt initiativ från tidigare?

4. Visa vägen till framgång. Hur ska din plan bidra till organisationens långsiktiga mål? Hur hjälper den till att öka engagemanget, generera vinst, attrahera talanger?

5. Ha svar på tal. Här funkar inte flummigt snack om hur hållbarhetsarbete är bra för affärerna. Var specifik och fundera på hur olika framtidsscenarior, till exempel att ni förlorar en storkund, kan påverka din idé.

6. Skaffa allierade. Så du fick igenom din idé. Då är den svåraste biten, att implementera den, kvar. Den här fasen går väldigt mycket lättare om du får med dig ledningsgruppen och organisationens chefer.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4