nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Få igenom din hållbarhetsidé

Även den bästa idé kan misslyckas ifall du inte har bäddat ordentligt för den. Här är knepen som får med resten av organisationen på tåget.

  • Annons 1

Jennifer Woofter, vd på Strategic Sustainability Consulting, ger på nyhetssajten Environmental Leader tips om hur du i sex steg skapar god grogrund för dina hållbarhetsidéer.

1. Visa engagemang. Din egen passion för hållbarhetsfrågorna är grunden för om du lyckas förändra eller inte. Om inte du pratar med genuin passion om frågornas vikt – vem ska då göra det?

2. Var synlig. Det funkar inte att du kommer och ber andra i organisationen om tjänster om ni knappt har hälsat förut. Du behöver också vara en skicklig nätverkare för att veta var besluten tas, vad olika personer drivs av och bryr sig om.

3. Hitta luckorna. Det är fritt fram för nya idéer när de gamla inte funkar längre. Se till att förklara varför du kommer lyckas där andra misslyckats, vad skiljer ditt initiativ från tidigare?

4. Visa vägen till framgång. Hur ska din plan bidra till organisationens långsiktiga mål? Hur hjälper den till att öka engagemanget, generera vinst, attrahera talanger?

5. Ha svar på tal. Här funkar inte flummigt snack om hur hållbarhetsarbete är bra för affärerna. Var specifik och fundera på hur olika framtidsscenarior, till exempel att ni förlorar en storkund, kan påverka din idé.

6. Skaffa allierade. Så du fick igenom din idé. Då är den svåraste biten, att implementera den, kvar. Den här fasen går väldigt mycket lättare om du får med dig ledningsgruppen och organisationens chefer.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.