nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Få framsteg på klimatmötet i New York

Klimatförhandlingarna går alldeles för långsamt. Det konstaterade statsminister Fredrik Reinfeldt under tisdagens klimattoppmöte i New York.

  • Annons 1

Mindre än 80 dagar återstår till COP15, klimatkonferensen i Köpenhamn där politiker ska enas om ett klimatavtal som ska ersätta Kyotoavtalet efter 2012. Därför samlades ledare från världens länder, däribland USAs Barack Obama och Kinas Hu Jintao, på ett FN-toppmöte i New York under tisdagen. Ledarna pratade om klimatfrågans prioritet, men inga konkreta framsteg gjordes. På plats fanns även statsminister Fredrik Reinfeldt, som accelererade retoriken under ett möte där handgripliga framsteg i utsläpps- och finansieringsfrågorna uteblev.

– Förhandlingarna går alldeles för långsamt. Det är vårt jobb att bryta dödläget. Vi måste kliva upp ur skyttegravarna och ge en politisk färdriktning, sade Fredrik Reinfeldt, enligt Dagens Nyheter, och påpekade även att USA måste bli tydligare och ge konkreta mål till Köpenhamnsmötet.

Hoppfull Ban Ki-Moon

Trots detta uttryckte FNs generalsekreterare Ban Ki-Moon hoppfullhet under mötet, men pekade samtidigt på att tiden är knapp.

– Många ledare talar engagerat och uttrycker stor oro över klimatförändringarnas ödeläggande konsekvenser som deras länder redan upplever, sade han och fortsatte med att mana till handling för att få till ett avtal och för att samla det kapital som behövs för anpassningsåtgärder.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4