nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Få biltillverkare klimatkompenserar

  • Annons 1

En ny rapport från Gröna Bilister visar att få bilföretag klimatkompenserar för sina nya bilars utsläpp. ”Att ta klimatansvar hela vägen” har undersökt företagen på sex områden: klimatkompensation, sparsam körning, sponsring, rätt tankning, egna fordon och egen verksamhet.

De tre bilmärken som tar störst samlat ansvar är Land Rover, Volvo och Kia. De är också de enda företag som klimatkompenserar för sina nytillverkade bilars utsläpp.

– En bils totala klimatpåverkan är mycket mer än bara det som syns i officiella utsläppsvärden eller bedöms i miljöbilsdefinitionen. Den som kompenserar sina klimatpåverkande utsläpp har tagit ett viktigt steg i grön riktning, och det är synd att bara tre bilmärken gör det, säger Jakob Lagercrantz, ordförande för Gröna Bilister.

Dock tycker man att det tar emot att berömma Land Rover, eftersom de tillverkar onödigt bränsleslukande fordon, som bland annat bidrar till övergödning, försurning och trängsel i stadsmiljö.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.

Strålsäkerhetsmyndigheten i blåsväder – sköter inte kärnkraftreaktorer som de ska

Riksrevisionen senaste granskning vittnar om brister vid tillsyn av de svenska kärnkraftreaktorerna. Bland annat utför inte Strålsäkerhetsmyndigheten systematiska riskbedömningar vid planering och prioritering av tillsynen.