nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Exportrådet tipsar: Tillsammans är vi miljöteknikstarka

Svensk miljöteknik och kunskap efterfrågas i allt fler länder. Men som litet ensamt miljöteknikföretag kan det vara svårt att bryta ny mark. I Chile har Exportrådet marknadsfört svensk kompetens som Sverige AB.

  • Annons 1

I februari drabbades Chile hårt av en kraftig jordbävning som fick både byggnader och broar att falla som korthus. Efter jordbävningen kartla Exportrådet vilka behov som fanns för uppbyggnad och samlade svenska bolag som var intresserade av att delta i arbetet. I maj åkte en delegation ned till Chile för att på plats presentera sin kompetens och skapa relationer.

Petra Zackrisson som arbetar för Exportrådet på plats berättar att det i hennes samtal med Chiles regering framkom en önskan om att slippa presentationer av enskilda bolag och istället få svensk kompetens presenterad.

– Detta var en av anledningarna till att vi valde att skapa en delegation, Sverige AB, men med kompetens från flera olika bolag som husfabrikanter, arkitekter, konsulter och byggföretag.

Samarbete lönar sig

Resultatet av delegationen blev bland annat en gemensam svensk offert och fler offerter väntas gå ut i oktober.

– Tillsammans blev vi en stark grupp som täckte de flesta relevanta områdena. I det långa loppet tror vi att det lönar sig att samarbeta, Sverige är ett för litet land för att vi ska konkurrera internt. Det är bättre att ta upp konkurrensen med andra nationaliteter, poängterar Petra Zackrisson.

Symbio City har använts som plattform och under nästa vecka åker ännu en delegation ned till Chile för att marknadsföra sig inom området sustainable hospitals. Även här kommer Sverige AB att användas som koncept.

– Små företag behöver mer stöd än stora och oftast behövs de stora företagen för att få med de mindre på sikt. Att marknadsföra koncept och inte enskilda företag skapar mer uppmärksamhet och ger stöd från ”officiella” Sverige.

äs mer: Vill du läsa mer om exportmöjligheter för cleantech ska du hålla utkik efter nästa nummer av Miljö & Utveckling som kommer ut den 20 oktober.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) per år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.