nr-logo

Tidningen för miljöproffs

EU:s klimatmål inom räckhåll

EU-länderna ser ut att nå de klimat- och energimål som satts till 2020. Det rapporterar European Environmental Agency.

  • Annons 1

EEA har sammanställt statistik från medlemsländerna och konstaterar i en rapport att utsläppen av växthusgaser ser ut att minska med 21 procent fram till 2020 jämfört med nivån år 1990. Det innebär att målet på 20 procent verkar nås.

Även när det gäller målet om 20 procent förnybar energi är EU på rätt väg. År 2012 var 14 procent av den slutliga energianvändningen genererad av förnybara energikällor. Samma positiva trend syns när det gäller energieffektivisering – målet är inom räckhåll.

Klarar inte nationella mål

När det gäller enskilda länders åtaganden är det vissa som inte ser ut att klara sina nationella mål, bland annat Tyskland och Spanien, medan andra som Danmark och Tjeckien ser ut att nå alla tre målen. Sverige lyfts fram som ett exempel på ett land som behöver jobba mer med energieffektiviseringsmålet.

Nyligen spikades EU:s nya mål till 2030. För att nå dessa mål måste arbetet intensifieras ytterligare, enligt EEA.

Taggar:, ,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.