nr-logo

Tidningen för miljöproffs

EU:s klimatmål inom räckhåll

EU-länderna ser ut att nå de klimat- och energimål som satts till 2020. Det rapporterar European Environmental Agency.

  • Annons 1

EEA har sammanställt statistik från medlemsländerna och konstaterar i en rapport att utsläppen av växthusgaser ser ut att minska med 21 procent fram till 2020 jämfört med nivån år 1990. Det innebär att målet på 20 procent verkar nås.

Även när det gäller målet om 20 procent förnybar energi är EU på rätt väg. År 2012 var 14 procent av den slutliga energianvändningen genererad av förnybara energikällor. Samma positiva trend syns när det gäller energieffektivisering – målet är inom räckhåll.

Klarar inte nationella mål

När det gäller enskilda länders åtaganden är det vissa som inte ser ut att klara sina nationella mål, bland annat Tyskland och Spanien, medan andra som Danmark och Tjeckien ser ut att nå alla tre målen. Sverige lyfts fram som ett exempel på ett land som behöver jobba mer med energieffektiviseringsmålet.

Nyligen spikades EU:s nya mål till 2030. För att nå dessa mål måste arbetet intensifieras ytterligare, enligt EEA.

Taggar:, ,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Glad sommar!

Sommartider är semestertider. Miljö & Utvecklings webbredaktion stänger därför bevakningen för att ta sommarledigt. En riktigt skön och stärkande sommar önskar vi alla våra läsare. Vi återkommer igen den 9 augusti.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Här finns miljöjobben

Ny statistik från SCB

Miljöbranschen har växt med 5 600 jobb sedan 2004. Allra flest arbetar med avfallshantering och förnybar energi, enligt statistik från SCB.