nr-logo

Hållbarhet i praktiken

EUs klimatkrav närmar sig ett slut

Med världens ögon på sig kämpar EUs ledare för att nå ett beslut om ett klimatpaket i Bryssel. Kampen mot klockan ställer inte bara ledarrollen i klimatfrågan på spel, utan också flertalet ö-nationer som varnat om försvinnande om inte en uppgörelse i Köpenhamn nås nästa år.

  • Annons 1

EU-länderna har löst flertalet frågor om hur utsläppen av växthusgaser ska minskas under toppmötet i Bryssel, det skriver Ekot.

En överenskommelse är nu nära, efter att man lyckats tillfredsställa länder som tyckt att den ekonomiska krisen försvårat klimatsatsningar. Framförallt är det länder i forna Östeuropa som sett ett klimatpaket som ett straff mot deras kolbaserade energiförsörjning.

Förhandlingar om vem som får betala mer och göra fler ansträngningar fortsätter under fredagen. Dock antogs det ekonomiska krispaketet.

Beslut som måste fattas

Och att EU fortfarande har världens ögon på sig påminde FN-chefen Ban Ki-Moon om under klimatmötet i Poznan, det skriver Dagens Nyheter.

– Vi söker ledarskap från EU. De beslut som de europeiska ledarna nu tar i Bryssel får stora konsekvenser för hela världen, sade Ban Ki-Moon.

För att EUs klimatpaket ska hinna godkännas av EU-parlamentet och finnas som lagtext innan FNs klimatmöte i Köpenhamn om ett år, måste beslut fattas vid detta toppmöte. EU kan annars missa chansen att visa ledarskap i internationella klimatförhandlingar, och utan ledarskap står en uppgörelse i Köpenhamn på spel.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Han hoppas på mer innovation kopplat till klimatfrågan

Vem finns bakom lucka 18? Jo, Tommy Borglund, universitetslektor vid Örebro universitet. Han berättar om hans höjdpunkt på året – starten av Sveriges första masterutbildning inom företagsekonomi och hållbarhet.