nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Europeiska företag stöttar klimatförnekare

Stora bidragsströmmar går från europeiska företag till amerikanska senatorer som förnekar klimatförändringarna. Uppgifterna kommer från Climate Action Network.

  • Annons 1

Den europeiska klimatorganisationen Climate Action Network avslöjade i veckan att företag som är stora utsläppare ger pengar till senatorer som inte tror på en mänskligt orsakad klimatförändring. Pengar från företagen har även gått till politiker som gått emot amerikanska lagförslag om att minska utsläpp.

– Det är ett hyckleri att dessa europeiska förorenare stödjer anti-klimataktivister i USA och samtidigt bekämpar lagstiftning om en stark klimatavtal i Europa med argumentet att EU inte kan göra meningsfulla utsläppsminskningar utan att USA gör samma sak, säger Tomas Wyns, Can Europa Senior Policy Officer.

”Uppseendeväckande”

Företag som lyfts fram i granskningen är bland annat Eon, som har verksamhet i Sverige, och BP som har en svensk styrelseordförande, Carl-Henric Svanberg. I Climate Action Network ingår även Naturskyddsföreningen. Föreningens generalsekreterare, Svante Axelsson, kommenterar avslöjandet:

– Det är i sig uppseendeväckande att företagen går in och aktivt stöder vissa senatorer med specifika åsikter i klimatfrågan, när vi är i så stor behov av ett internationellt klimatavtal, som de i andra sammanhang säger sig bejaka. Det ska bli intressant att höra hur Carl-Henric Svanberg förklarar företagets agerande.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Regeringen skärper målen för användning av växtskyddsmedel

Regeringen har beslutat om en reviderad handlingsplan för hållbar användning av växtskyddsmedel. Bland annat sätter regeringen ett nytt mål om att skydda pollinerande insekter.