nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Europeiska företag stöttar klimatförnekare

Stora bidragsströmmar går från europeiska företag till amerikanska senatorer som förnekar klimatförändringarna. Uppgifterna kommer från Climate Action Network.

  • Annons 1

Den europeiska klimatorganisationen Climate Action Network avslöjade i veckan att företag som är stora utsläppare ger pengar till senatorer som inte tror på en mänskligt orsakad klimatförändring. Pengar från företagen har även gått till politiker som gått emot amerikanska lagförslag om att minska utsläpp.

– Det är ett hyckleri att dessa europeiska förorenare stödjer anti-klimataktivister i USA och samtidigt bekämpar lagstiftning om en stark klimatavtal i Europa med argumentet att EU inte kan göra meningsfulla utsläppsminskningar utan att USA gör samma sak, säger Tomas Wyns, Can Europa Senior Policy Officer.

”Uppseendeväckande”

Företag som lyfts fram i granskningen är bland annat Eon, som har verksamhet i Sverige, och BP som har en svensk styrelseordförande, Carl-Henric Svanberg. I Climate Action Network ingår även Naturskyddsföreningen. Föreningens generalsekreterare, Svante Axelsson, kommenterar avslöjandet:

– Det är i sig uppseendeväckande att företagen går in och aktivt stöder vissa senatorer med specifika åsikter i klimatfrågan, när vi är i så stor behov av ett internationellt klimatavtal, som de i andra sammanhang säger sig bejaka. Det ska bli intressant att höra hur Carl-Henric Svanberg förklarar företagets agerande.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

När hållbarhetschefen kör en glädjedans

Vi i offentlig sektor måste visa att vi är seriösa affärspartners och då kan vi inte bara köpa grisen i säcken. Det är inte ett okej sätt att använda skattemedel, skriver Marilouise Berg, krönikör i Miljö & Utveckling i en krönika om behovet av uppföljning i offentlig upphandling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.