nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Europeisk klimatpolitik får kritik

  • Annons 1

Den europeiska miljörörelsen är kritisk till Sveriges och EU-ländernas förslag att kunna byta utsläppsminskningar i hemlandet mot att köpa klimatåtgärder i andra länder. Kritiken handlar om att industriländerna urlakar de inhemska utsläppsminskningarna och att de totala utsläppen därför inte minskar. Miljöorganisationerna German Watch och Climate Action Network, som varje år gör ett klimatindex över industriländernas klimatpolitik, flyttar därför ned Sverige från första till fjärde plats i indexet och placerar Tyskland och Frankrike på femte respektive sjätte plats. Plats nummer ett, två och tre lämnas tomma. Jumboplatserna får USA, Canada och Saudiarabien.

– Att svenska regeringen höjt koldioxidskatten något och klimatanpassat biståndet är positivt men att regeringen samtidigt har skurit ner stöden till lokala klimatomställningar har varit negativt. Sverige är dock fortfarande ett gott exempel på att det går att minska utsläppen av koldioxid utan att för den skull försämra välfärden, snarare visar Sverige att det motsatta är möjligt, kommenterar Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4