nr-logo

Tidningen för miljöproffs

FOTO: Pixabay

EU vill behålla frikort för flyget

Flygtrafiken kommer att få fortsätta stå utanför EU:s utsläppshandelssystem, ETS. Det innebär att flygbolagen slipper betala för sina utsläpp.

  • Annons 1

På fredagen föreslog EU-kommissionen att flygningar till och från länder utanför EU undantas från EU:s handelssystem för utsläppsrätter fram till åtminstone 2020.

Förlängningen sker i väntan på att överenskommelsen mellan de 65 länderna i den internationella civilflygsorganisationen, ICAO, ska träda i kraft.

Snedvriden konkurrens

Anledningen till att kommissionen vill förlänga undantaget är att flygbolag utanför EU inte ska få konkurrensfördelar. Kritikerna tycker dock att EU kan gå före övriga länder.

– Flygets utsläpp utgör en betydande del av EU:s totala utsläpp och bör självklart ha samma minskningar i antalet gratis utsläppsrätter som andra förorenande sektorer. EU bör föregå med gott exempel. Stora länder som Kina, Indien och Ryssland hotar redan med att inte delta i systemet år 2021 som planerat, säger Jakop Dalunde (MP), medlem i Europaparlamentets transportutskott.

EU-kommissionen meddelar att det för flygningar inom EU införs gradvisa minskningar i de fria utsläppsrätterna från år 2021, inom ramen för utsläppshandelssystemet.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer:

Låt oss satsa på en giftfri miljö

Sveriges kommuner och regioner behöver bättre förutsättningar för att jobba med miljökvalitsmålet Giftfri miljö. Nu har organisationerna Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer skickat en gemensam skrivelse till miljö- och energidepartementet för att lyfta frågan.

Hälften av alla företag brister i förebyggande arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets granskning av nära 1 700 arbetsplatser visar att över hälften av alla arbetsplatser brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Men inspektionerna visade även på positiva tendenser – bland annat inom detaljhandeln där många unga arbetar. 

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt index mäter luftkvaliteten i europas städer

Vill du veta hur ren luften är där du bor? Nu lanserar Europeiska miljöbyrån ett index som bygger på 2 000 mätstationer runt om i Europa.
– Luftutsläppen är en osynlig mördare, sade EU-kommissionär Karmenu Vella i samband med att indexet släpptes.