nr-logo

Hållbarhet i praktiken

FOTO: Pixabay

EU vill behålla frikort för flyget

Flygtrafiken kommer att få fortsätta stå utanför EU:s utsläppshandelssystem, ETS. Det innebär att flygbolagen slipper betala för sina utsläpp.

  • Annons 1

På fredagen föreslog EU-kommissionen att flygningar till och från länder utanför EU undantas från EU:s handelssystem för utsläppsrätter fram till åtminstone 2020.

Förlängningen sker i väntan på att överenskommelsen mellan de 65 länderna i den internationella civilflygsorganisationen, ICAO, ska träda i kraft.

Snedvriden konkurrens

Anledningen till att kommissionen vill förlänga undantaget är att flygbolag utanför EU inte ska få konkurrensfördelar. Kritikerna tycker dock att EU kan gå före övriga länder.

– Flygets utsläpp utgör en betydande del av EU:s totala utsläpp och bör självklart ha samma minskningar i antalet gratis utsläppsrätter som andra förorenande sektorer. EU bör föregå med gott exempel. Stora länder som Kina, Indien och Ryssland hotar redan med att inte delta i systemet år 2021 som planerat, säger Jakop Dalunde (MP), medlem i Europaparlamentets transportutskott.

EU-kommissionen meddelar att det för flygningar inom EU införs gradvisa minskningar i de fria utsläppsrätterna från år 2021, inom ramen för utsläppshandelssystemet.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4