nr-logo

Tidningen för miljöproffs

EU tillåter Sverige att stödja vågenergi

139 miljoner kronor. Så mycket får Sverige nu investera i en demonstrationsanläggning för vågenergi sedan EU gett sitt tillstånd.

  • Annons 1

Europeiska kommissionen konstaterar att det inte går att få tillräckligt med finansiering till vågkraftsprojektet via finansmarknaden eftersom det är ett riskfyllt och komplicerat projekt. Dessutom anser kommissionen att projektet troligen kommer medföra bättre miljöskydd och tryggare energiförsörjning.

– Projektet kommer att bidra till att vi uppnår EU:s mål rörande forskning och utveckling, klimatförändringar och energi, sade Joaquín Almunia, Europeiska kommissionens vice ordförande.

– Det är ett glädjande besked. Att främja och utveckla ny energiteknik är mycket väsentligt för att kunna nå våra uppställda klimatmål. Vågkrafttekniken är mycket intressant och har stor utvecklingspotential, säger it- och energiministern Anna-Karin Hatt.

Projektet går ut på att producera cirka 420 vågenergiomvandlare som sedan driftsätts och utvärderas i havet nordväst om Smögen. Det statliga stödet på 139 miljoner kronor täcker cirka 40 procent av den beräknade projektkostnaden.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.