nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Foto: Jessica Bergh

EU ska bli bättre på att samla resurserna

EU ska ta ledningen när det kommer till miljö och klimat. Det är Sveriges miljöminister Lena Ek och EU:s klimatkommissionär Connie Hedegaard överens om. Att knyta miljö samman med jobbpolitiken och driva frågor i mindre grupper tror de kan hjälpa på vägen.

  • Annons 1

– Ta exempelvis Polen, det är ingen hemlighet att de inte är så entusiastiska över koldioxidmål. Men fler mål och flexibilitet gör att fler länder lockas och att det blir lättare att enas om helheten, svarar EU:s klimatkommissionär Connie Hedegaard på frågan om hur man ska få alla länder inom unionen att enas runt miljö- och klimatfrågor.

Under Almedalens andra dag medverkade hon i ett samtal med Sveriges miljöminister Lena Ek om EU:s miljö- och klimatpolitik. Miljöministern menar att det är viktigt att lyfta fram att Sverige har minskat sina utsläpp och samtidigt ökat sin BNP, något som kan få andra länder att agera. Men på frågan om alla EU-länders miljöministrar delar hennes entusiasm över att unionen ska ta ledartröjan är svaret ett klart nej.

För att ändå komma framåt menar hon att det krävs en blandning av multilaterala möten och mindre arbetsgrupper.

– Det allra viktigaste vi har är de multilaterala mötena inom FN. Men också de mindre mötena som tar upp specifika frågor, exempelvis sot och partiklar. Länder som inte är så intresserade av klimatfrågan arbetar ändå inom dessa grupper. Det finns en annan psykologi i dessa stödjande processer som hjälper till att föra diskussionerna framåt, säger Lena Ek.

Krisen i Europa är ett tydligt tecken på hur olyckligt det är att tänka kortsiktigt, menar Connie Hedegaard som berättar att den senaste grönboken visra att över 20 000 européer saknar jobb. Här kan klimat- och miljöfrågorna vara en hävstång. När kommissionen studerat vilka sektorer det kan bildas jobbas inom är det främst it, hälsa och den gröna sektorn, däribland inom avfallshantering.

– Vi ska bli duktigare på att samla våra resurser, att slå våra krafter samman. Det krävs ett paradigmskifte inom ekonomin, men det är inte lätt och självklart. Hur kommer det sig att alla finansminsitrar vägrar lämna en ekonomiska skuld till nästa generation, men det ses inte som ett problem att lämna en miljömässig skuld?

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.