nr-logo

Hållbarhet i praktiken

EU sätter stopp för uppstädning av utsläppsrätter

EU-parlamentet har röstat nej till förslaget om att dra in 900 miljoner utsläppsrätter när det gäller handel med växthusgaser.

  • Annons 1

De som varit för förslaget om att dra in 900 miljoner utsläppsrätter menar att det gått inflation i handeln med dessa inom det europeiska systemet för handel med utsläppsrätter, ETS, att det finns för många utsläppsrätter på marknaden och att priset på dem därför blivit för lågt. Det i sin tur har gjort att företag inte anser att det är tillräckligt lönsamt att investera i mer miljösmart teknik som kan bidra till att minska utsläppen av växthusgaser. Kritikerna mot förslaget menar å andra sidan att politiska ingrepp av det här slaget snarare skadar marknaden och hindrar en kostnadseffektiv klimatpolitik.

EU-parlamentets beslut att rösta nej till förslaget om frysta utsläppsrätter har väckt reaktioner.

– Parlamentet har tagit ett skandalöst beslut. Vi kunde tagit ett första steg för att rädda den akuta situationen när det gäller handel med utsläppsrätter av växthusgaser, men missade chansen, kommenterar Carl Schlyter, EU-parlamentariker för Miljöpartiet i ett pressmeddelande.

Fortum uttrycker i ett pressutskick oro för att beslutet innebär ett hot mot ETS och att detta istället kan komma att ersättas med ”alternativa och dyrare nationella politiska instrument och regelverk, vilket skulle splittra den interna energimarknaden ytterligare. Om ETS-systemet försvagas, är risken stor att det i sin tur kommer att leda till att varje enskilt land var för sig stakar ut sin egen väg med skatter på koldioxidutsläpp och andra klimatåtgärder. Denna utveckling gynnar varken samhället eller enskilda konsumenter.”

Priset sjönk

Priset på en utsläppsrätt låg enligt tidningen Svenska Dagbladet på 2,8 euro per ton på tisdagsmorgonen, vilket efter EU-parlamentets beslut sjönk till 2,63 euro per ton.

– Det är trist att EU-parlamentarikerna missade tillfället att få upp priset på utsläppsrätter för de kraftverk och industrier som använder stora mängder fossila bränslen och släpper ut mycket koldioxid. Utan ett pris på koldioxidutsläppen händer mycket lite på marknaden, kommenterar Gustav Melin, vd i Svebio, Svenska Bioenergiföreningen i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.