nr-logo

Hållbarhet i praktiken

EU-paket för renare luft

Dålig luftkvalitet är ett kostsamt samhällsproblem. EU-kommissionen har därför antagit ett åtgärdspaket för att minska luftföroreningar som bland annat föreslår nya direktiv för utsläpp från förbränningsanläggningar.

  • Annons 1

Kommissionen har antagit nya åtgärder för att minska luftföroreningar. Åtgärdspaketet innehåller bland annat ett nytt program för ren luft för Europa, ett reviderat direktiv för nationella utsläppstak samt ett förslag till ett nytt direktiv för att minska föroreningarna från medelstora förbränningsanläggningar.

De direkta kostnaderna för samhället från luftföroreningar, inklusive skador på grödor och byggnader, uppgår till cirka 23 miljarder euro per år. Enbart hälsovinsterna som paketet innebär kommer att spara samhället 40-140 miljarder euro i externa kostnader och ge cirka 3 miljarder euro i vinst tack vare högre produktivitet, lägre sjukvårdskostnader, bättre skörd och färre skador på byggnader. Förslaget kommer även att innebära 100 000 nya jobb till följd av ökad produktivitet och konkurrenskraft på grund av färre förlorade arbetsdagar. Allt detta kommer att få en positiv nettoeffekt på den ekonomiska tillväxten.

Åtgärdspaketet som antas i dag är resultatet av en omfattande översyn av luftkvalitetspolitiken, som inleddes i början av 2011.

Läs mer:

Länk till utkastet till förslaget och studien.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4