nr-logo

Hållbarhet i praktiken

EU-parlamentet röstar för bindande miljömål

EU-parlamentet vill ha tre parallella klimat- och energimål till 2030. Därmed väljer de att gå emot kommissionens förslag att inte ha några bindande mål för energieffektivisering.

  • Annons 1

EU-parlamentet röstade på onsdagen om sin position angående den klimat- och energistrategi som EU-kommissionen lade fram i januari. Kommissionen föreslog då att EU:s utsläpp av växthusgaser ska minska med 40 procent till år 2030, och att 27 procent av all energi då ska komma från förnyelsebara källor. När det gäller energieffektivisering så ville kommissionen inte ha några konkreta mål.

I gårdagens omröstning valde dock EU-parlamentet en tuffare linje och förutom till bindande krav på 40 procent minskade klimatutsläpp vill de även ha mål på 40 procent energieffektivisering och 30 procent förnyelsebar energi till år 2030.

Parlamentet sätter därmed press på EU:s regeringschefer som ska besluta i frågan i slutet av mars.

Taggar:, ,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Sverige kan bli det klimatmässiga föredöme som omvärlden behöver”

Mattias Goldmann om 73-punktsöverenskommelsen:

Förutsättningarna för att nå klimatmålen till år 2030 förbättras kraftigt med 73-punktsöverenskommelsen mellan socialdemokraterna, centerpartiet, liberalerna och miljöpartiet. Men de viktigaste punkterna behöver konkretiseras och utformas så att de ger maximal klimatnytta, skriver Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.