nr-logo

Hållbarhet i praktiken

EU oenigt om klimatfinansiering

  • Annons 1

Det svenska ordförandeskapet kallar den här veckan för superveckan. EUs finansministrar har träffats i Luxemburg och under onsdagen hade miljöministrarna möte i samma stad. Klimatkonferensen i Köpenhamn närmar sig, och en av huvudfrågorna var därför klimatfinansiering. Efter Ekofinrådets möte, där finansministrarna deltog, konstaterades dock att det fortfarande råder oenighet kring finansieringsfrågan.

– Det är en besvikelse att inte ha kunnat enats kring klimatfinansiering idag. Vi har haft en ingående diskussion där positionerna har stakats ut, men det finns en brist på engagemang för att nå enighet, säger finansminister Anders Borg och berättar att han ska föra vidare det som diskuterats på mötet till Europeiska rådet som under sitt möte nästa vecka ska behandla frågan.

Långsiktigt mål

Även på miljöministrarnas möte under onsdagen bekräftades oenigheten kring finansieringsfrågan.

– Man har nått väldigt omfattande slutsatser inför Köpenhamn, förutom de finansiella bitarna. Det här ska ses som ett tydligt budskap till världen att EU är förberett för förhandlingarna, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Han lyfte även fram andra beslut som togs under mötet, däribland att EU stödjer ett långsiktigt globalt utsläppsmål för växthusgaser, en minskning på 80 till 95 procent till 2050 jämfört med 1990. Ministrarna enades även om att flyget ska minska sina utsläpp med 10 procent till 2020 och sjöfarten med 20 procent till samma år.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4