nr-logo

Hållbarhet i praktiken

EU-nationer når förnybart mål

EU kommer att nå målet på 20 procent förnybar energi till 2020. Det hävdar European Wind Energy Association, EWEA, som sett över alla staters nationella beräkningar.

  • Annons 1

Analysen från EWEA visar att 13 av medlemsstaterna tror att de kommer möta sina nationella mål, medan åtta tror att de kommer att överträffa sina mål. Sex stater tror dock inte att de kommer att nå upp till sina mål på egen hand, men två av dessa menar att det går att nå med nya nationella initiativ.

I topp ligger Spanien som tror på att nå 22,7 procent förnybar energi till 2020. Efter det kommer Tyskland. Estland, Grekland, Irland, Polen, Slovakien och Sverige tror också att de kommer att överträffa sina mål.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.