nr-logo

Hållbarhet i praktiken

EU-möte markerar företagens sociala ansvar

  • Annons 1

I Stockholm pågår i stundens minut EU-konferensen Skydda, respektera, åtgärda – en konferens om företags sociala ansvar, CSR. Ur EU-perspektiv diskuteras mänskliga rättigheter, goda arbetsvillkor och en hållbar miljö. Handelsminister Ewa Björling anser att företagen har ett stort ansvar och ska respektera och följa internationella överenskommelser om mänskliga rättigheter.

– Ramverk för CSR finns redan i många europeiska länder men det bör föras in på ett tydligare sätt på EU-nivå, betonar handelsminister Ewa Björling.

Kommissionen har med stöd av det undertecknade Lissabonfördraget möjlighet att stifta nya och mer bestämda internationella lagar för det sociala ansvar som företag bör ha. EU-kommissionär Vladimír Špidla instämmer i att det behövs ett regelverk.

– Det behövs lagar och sätt att föra ut de goda exempel på företag som tar socialt ansvar. En stor drivkraft är de europeiska konsumenterna – européer vill gynna företag som utöver lönsamhet även fokuserar på mänskliga rättigheter och miljön, säger Špidla.

Under eftermiddagen kommer delegationen att presentera ett gemensamt uttalande om företagens ansvarstagande.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4