nr-logo

Hållbarhet i praktiken

EU-miljoner till vätgas- och bränslecellsteknik

  • Annons 1

Regionerna Halland, Skåne, Västra Götaland och Värmland kan genom ett nystartat europeiskt partnerskap få ta del av många EU-miljoner för att driva utveckling av vätgas- och bränslecellsteknik framåt. Det är industriledda Public Private Partnership, JTI, som under en femårsperiod kommer att få 4428 miljoner kronor för att stimulera utvecklingen av demonstrationsprojekt och forskning inom vätgas- och bränsleceller. Näringslivet kommer under samma period att skjuta till lika mycket pengar. Samarbetet kommer bland annat att påverka var biltillverkare som GM, Daimler och Honda väljer att demonstrera sina bränslecellsbilar. Att svenska regioner gått med i partnerskapet ses som positivt för att föra utvecklingen av vätgasproduktion framåt.

– Men vi saknar fortfarande det stöd från regering och myndigheter som våra nordiska grannländer har, säger Sven Wolf, verksamhetsledare på Vätgas Sverige.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.