nr-logo

Hållbarhet i praktiken

EU måste öka takten mot en cirkulär ekonomi

Att knyta samman mål för avfallsminskning och ekodesigndirektiv och bryta sambandet mellan tillväxt och användandet av naturresurser. Det är syftet med det förslag som EU-parlamentet lyft till kommissionen.

  • Annons 1

– Det är ett viktigt steg för EU att bli mer resurseffektiva, att minska sitt resursberoende och att spara på materialkostnader. Ekodesign behöver också innefatta reparering, återanvändning och återvinning, sade EU-parlamentarikern Sirpa Pietkäinen, efter att hennes förslag blev framröstat av miljökommittén.

Förslaget innebär ökat fokus på cirkulär ekonomi och livscykelanalyser för produkter. Miljökommittén vill bland annat se att ekodesigndirektivet uppdateras till i slutet av nästa år. Direktivet ska ha ett bredare perspektiv och lagen ska täcka in alla produktgrupper samt definitioner och kriteriekrav för reparation, återanvändning och återvinning, kräver kommittén.

De vill också se att kommissionen lägger ett nytt förslag för att nå målet om nollavfall och föreslår bland annat avfallsförbyggande mått, bindande mål gällande avfallsminskning för kommuner och industriavfall till 2025, samt högre mål för återvinning och återanvändning – 70 procent gällande kommunalt avfall och 80 procent för förpackningsavfall.

För att komma på rätt köl med resursfrågan och jobba mot en cirkulär ekonomi menar kommittén att EU bland annat behöver fasa ut giftiga ämnen och öka användningen av förnybar råvara. De vill också se att kommissionen föreslår indikatorer för resurseffektivitet och mäter resurskonsumtion både gällande import och export och uppmanar därför kommissionen att sätta bindande mål för resurseffektivitet inom EU på 30 procent till 2030, från 2014 års nivåer, samt att sätta individuella mål för varje medlemsstat.

Röstning om förslagen sker andra veckan i juli.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Falska flaggor av gula västar

krönika

Miljöpolitiken är sedan länge utsatt för allsköns anklagelser. Den leder till arbetslöshet och företagsflykt, den avfolkar bygder och slår mot låginkomsttagare. Medan argumenten för miljöpolitiska beslut sedan länge står klara gör dessa motargument att miljömål sällan nås. Och nu kommer nya invändningar, under de gula västarnas falska flagg.

Koldioxidskatt för företag – men inte för privatkonsumtion

Människor från Norden och Australien ser hellre att industrin miljöbeskattas, än deras egna inköp. Störst är stödet för koldioxidskatt mot fossilindustrin. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.