nr-logo

Tidningen för miljöproffs

EU-länder straffas för överfiske

Frankrike, Portugal och Spanien får sina fiskekvoter kraftigt sänkta efter år av överfiske. EU står bakom beslutet.

  • Annons 1

I förra veckan gick EU-kommissionen ut med att flera länder ska få mindre fiskekvoter i år jämfört med 2011 på grund av att de tömt haven på mer fisk än de fått tillåtelse för. Enligt nyhetssajten Euractiv är det Frankrike, Portugal och Spanien som får de kraftigaste säkningarna. Dessa länder har under de senaste tre åren fiskat för mycket av samma arter i samma områden. Det handlar om minskningar på 50 procent.

– Jag avser att använda minskningarna för att hjälpa till att nå det huvudsakliga målet för EU:s fiskepolicy: långsiktigt hållbarhet inom den europeiska fiskebranschen, säger fiskekommissionären Maria Damanaki i ett uttalande.

Inga ytterligare beslut inom EU behövs för att minskningarna i fiskekvoter ska genomföras.Enligt EU-regler har kommissionen ansvar för att minska kvoterna om länder överfiskar.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4