nr-logo

Tidningen för miljöproffs

EU-länder riskerar energiböter

19 EU-länder riskerar att få böta för att de brutit mot de överenskommelser som gäller energieffektiviseringar vid byggen.

  • Annons 1

Källor vid EU-kommisionen bekräftar att 19 medlemsstater just nu bryter mot energidirektivet EPBD (Energy performance of buildings directive) som antogs 2002 och arbetades om 2010. Nu riskerar dessa länder ekonomiska påföljder från Bryssel.

Den 24 september i fjol påbörjades processer mot 24 länder som inte uppgett om de införlivat överenskommelserna, enligt korrespondens mellan Euractiv och Marlene Holzner, taleskvinna för energikommissionären Günther Oettinger.

Sedan dess har fyra länder inkommit med bevis för att de följer reglerna, däribland Sverige, Danmark och Irland. Men 11 länder har inte gett tillräckliga bevis och åtta har inte kunnat visa några bevis alls.

Adrian Joyce, generalsekreterare för Euro Ace, en förening för energieffektiva byggnader, säger till Euractiv att EU-kommissionen bör agera snabbt mot så många stater som möjligt på starkast möjliga sätt.

– Även om de europeiska ledarna har hört talas om hur energieffektiva byggnader bidrar till energi- och klimatmålen så har de uppenbarligen inte lyssnat, säger han till Euractiv.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Glad sommar!

Sommartider är semestertider. Miljö & Utvecklings webbredaktion stänger därför bevakningen för att ta sommarledigt. En riktigt skön och stärkande sommar önskar vi alla våra läsare. Vi återkommer igen den 9 augusti.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Här finns miljöjobben

Ny statistik från SCB

Miljöbranschen har växt med 5 600 jobb sedan 2004. Allra flest arbetar med avfallshantering och förnybar energi, enligt statistik från SCB.