nr-logo

Hållbarhet i praktiken

EU kräver att Kina minskar koldioxidutsläppen

  • Annons 1

Kommissionären för yttre förbindelser, Benita Ferrero-Waldner, är i Peking för att förhandla om ett nytt partnerskaps- och samarbetsavtal mellan EU och Kina.

Det nya avtalet väntas innehålla de 22 politikområden där parterna redan har en dialog, till exempel områdena energi, miljö och jordbruk. Men några nya områden väntas också tillkomma, bland andra området Hållbar utveckling.

Ferrero-Waldner anser att klimatförändringarna är en prioriterad fråga i förhandlingarna, enligt nyhetsbrevet EU Direkt. Kina, som är världens näst största energianvändare, förlitar sig till stor del på kolkraftverk och är på väg att gå om USA som det land som släpper ut mest koldioxid.

EUs mål är att få Kina att förbinda sig att minska sina utsläpp av växthusgaser i enlighet med EU-kommissionens energiförslag. Förslaget kräver att världens rika länder minskar koldioxidutsläppen med minst 30 procent senast år 2020.

Etiketter:, ,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.