nr-logo

Hållbarhet i praktiken

EU kräver att Kina minskar koldioxidutsläppen

  • Annons 1

Kommissionären för yttre förbindelser, Benita Ferrero-Waldner, är i Peking för att förhandla om ett nytt partnerskaps- och samarbetsavtal mellan EU och Kina.

Det nya avtalet väntas innehålla de 22 politikområden där parterna redan har en dialog, till exempel områdena energi, miljö och jordbruk. Men några nya områden väntas också tillkomma, bland andra området Hållbar utveckling.

Ferrero-Waldner anser att klimatförändringarna är en prioriterad fråga i förhandlingarna, enligt nyhetsbrevet EU Direkt. Kina, som är världens näst största energianvändare, förlitar sig till stor del på kolkraftverk och är på väg att gå om USA som det land som släpper ut mest koldioxid.

EUs mål är att få Kina att förbinda sig att minska sina utsläpp av växthusgaser i enlighet med EU-kommissionens energiförslag. Förslaget kräver att världens rika länder minskar koldioxidutsläppen med minst 30 procent senast år 2020.

Taggar:, ,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Debatt: Sverige kan bli världsledande inom bio-CCS

Debatt

Sverige kan bli världsledande med bred tillämpning av bio-CCS. Med sammanlagda utsläpp på 30 miljoner ton biogen koldioxid från 38 stora punktkällor finns goda förutsättningar. Det blir dyrt i starten, men på sikt sjunker kostnaderna, skriver Kjell Andersson, näringspolitisk chef på Svebio – Svenska bioenergiföreningen.