nr-logo

Hållbarhet i praktiken

EU-krav på hårdare utsläppskontroll

Europaparlamentet vill förbättra kontrollerna av nya bilar på EU:s vägar och ha en noggrannare övervakning av bilar som redan används inom EU.

  • Annons 1

Även om både EU-kommissionen och EU-länderna under lång tid känt till att dieselbilars utsläpp i laboratorieprovningar skilt sig kraftigt resultaten av utsläppstester under faktisk körning, så har de misslyckats med att skydda luftkvaliteten och folkhälsan inom EU på ett lämpligt sätt, anser ledamöterna i Europaparlamnetet.

Under tisdagen fattade de beslut om att bland annat ändra EU:s regler för ”typgodkännande”, vilket inkluderar noggrannare övervakning av bilar som redan används inom EU.

Bättre kontroll krävs

I en separat omröstning så godkände parlamentet också EU-kommissionens utkast till lag om förbättrade kontroller av det arbete som utförs av nationella myndigheter och organ som godkänner motorfordon till salu. Kontroller av bilar bör trappas upp och EU-kommissionen bör skaffa sig en bättre överblick över hur nationella myndigheter lever upp till sitt ansvar, samt i vissa fall testa bilar själv, anser ledamöterna i parlamentet.

Efter att utsläppsskandalen, Dieselgate, briserade under 2015, så förväntade sig EU-kommissionen att EU-länderna skulle utreda avslöjandena på egen hand. Men Europaparlamentet anser nu att EU-länderna misslyckats både med att tillämpa rättsliga sanktioner mot biltillverkare och att kräva återkallelser av ”defekta” motorfordon.

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4